یک گروه از مولکول های زیستی ، پروتئین ها هستند. پروتئین ها کاربرد های مختلفی در بدن دارند. مانند پروتئین نشانه ای ، منقبض شونده ، آنزیم های پروتئینی و ...
یکی از مهم ترین کاربردهای پروتئین ها ، آنزیم ها هستند. کاتالاز یکی از آنزیم هایی است که در بدن بیشتر موجودات زنده وجود دارد.
در سلول های جگر در اثر عمل متابولیسم (سوخت و ساز سلول) ، آب اکسیژنه (H2O2) هم تولید میشود که سمی است و بلافاصله باید تجزیه شود.
کاتالاز ، آنزیمی است که به سرعت آب اکسیژنه را به آب و اکسیژن تبدیل میکند. یک مولکول کاتالاز میتواند در عرض یک دقیقه ، شش میلیون مولکول آب اکسیژنه را تجزیه کند.
2 H2O2 → 2 H2O + O2
پروتئین ها در دمای بالا پیوندهای پپتیدی خود را از دست میدهند و تجزیه میشوند. به طوری که در دمای بالای 45°C اکثر آنزیم ها از جمله کاتالاز غیر فعال میشوند. البته دما تا حدی سرعت عمل آنزیم را بالا میبرند ولی دمای بیش از حد آنزیم ها را غیر فعال میکند.
آنزیم ها به pH محیط نیز حساس هستند. برای مثال کاتالاز در محیطی با pH حدود 7 فعالیت میکند. اکثر آنزیم ها در محیطی فعالیت میکنند که خیلی اسیدی باشد و نه خیلی بازی (قلیایی)
کاتالاز در صنعت برای ساختن اسفنج نیز کاربرد دارد.